A nem cöliákiás  gluténérzékenység más, mint a cöliákia és a búzaallergia.  Tünetei az hasonlóak a cöliákiához, s enyhébbek  a cöliákiás betegekénél. Jellemző, hogy a glutén tartalmú élelmiszer elfogyasztása után pár órával jelentkeznek.

Az NCGS esetén nem károsodik a vékonybél, s nincsenek társuló betegségek, nincs genetikai eltérés sem, így a hagyományos cöliákiás vizsgálati módszerekkel nem mutatható ki, azok eredménye negatív lesz, ezért nehezen lehet diagnosztizálni.

Ha rendszeresen fennáll a hasi fájdalom, hasmenés és puffadás, akkor gondolni kell arra is, hogy panaszai a gluténtartalmú ételek fogyasztásával függhetnek össze.

Az egyetlen megoldás a glutén tartalmú ételek kiiktatása, amivel rendeződhetnek a kellemetlen tünetek.

 

A nem cöliákiás gluténérzékenység kialakulása leggyakrabban valamilyen emésztőrendszert érintő betegség, vagy antibiotikumos kezelés után következik be, aminek hatására a bélfal áteresztő képessége megnő és a tápanyagok félig emésztetlenül kerülnek a szervezetbe. Erre az immunrendszer védekező mechanizmussal válaszol.

 

A cöliákia és a nem cöliákiás gluténérzékenység közt a legjelentősebb különbség, hogy a cöliákia egész életen át fennálló autoimmun betegség, a nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS) azonban gyógyítható.