A visszahűtött rizs nem is olyan idegen, hiszen a sushi is hideg rizs, nem véletlenül.. A keményítő egyfajta szénhidrát (avagy szelektív rost), a rezisztens szó azt jelenti belőle, hogy ellenálló, ellenáll az emésztésnek a vékonybélben, tovább halad, s a vastagbélben fejti ki hatását, ahol is a jótékony baktériumok tápláléka lesz. A keményítő egy része átalakul rezisztens keményítővé, így kevesebb lesz az adott keményítő szénhidrát és kalória tartalma. Mindeközben rövid láncú zsírsavakat hoznak létre (pl vajsav=butirát). A vajsav az egyik legismertebb immunrendszer szabályozó, gátolja a Candida szaporodását is, ezt az anyagot egyébként a tejsav baktériumok is termelik (gondoljatok csak a laktofermentált zöldségek kedvező hatásaira) A vajsav képezi más anyagokkal együtt a bélnyálkahártya sejtjeinek fő energia forrását és jelentős védelmet nyújtanak a kórokozókkal szemben.

 

Pozitív hatások: A rezisztens keményítők javítják az inzulinérzékenységet, kevésbé emelik meg/csapják le a vércukorszint-görbét, regenerálják a beleket a bélfal minőségét is javítva, jó hatással vannak az emésztésre, gyorsabban jóllakottnak érezzük magunkat, gyulladáscsökkentő hatásuk van, javítják egyes ásványi anyagok felszívódását.

Vagy egész éjszakára hűtőben hagyjuk a rizst, krumplit pl, s hidegen fogyasztjuk másnak, vagy újra szobahőmérsékleten esszük meg, de ne melegítsük újra! Jó étvágyat a jó baciknak!