A fermentálás egy  természetes eljárás, laktofermentálásnak, azaz tejsavas erjesztésnek is hívják, habár nincs köze a tejhez.  A fermentált zöldség a legtermészetesebb probiotikum. Ezt a technikát már évezredek óta alkalmazzák tartósításra, kínában pl már 6000 éve. A  jótékony baktériumok lebontanak egyes anyagokat, s átalakítják, így a folyamat során számunkra emészthetetlen vagy káros anyagok eltűnhetnek és új, számunkra hasznos tápanyagok keletkeznek.

 

A fermentált zöldségek élő probiotikus baktériumkultúrát tartalmaznak, nagy számú baktériumtörzzsel. A sós, légmentes környezet biztosítja, hogy csakis a számunkra hasznos baktériumok sokasodjanak, amelyek a bélflóránk hasznos baktériumai is. Ezt szoktam is mondani az érdeklődőknek, hogy sokkal több és változatosabb baktériumfajtákat tartalmaz, mint a bolti készítmények.

 

Ezenkívül magas a rosttartalma,  és prebiotikumként is szolgál minket, támogatva az emberi bélflórát és segít megszüntetni az emésztési problémákat is.

 

Gazdag vitaminokban, az erjesztési idő növekedésével többszörösére növekszik.

 

Egyes bolti termékekkel az a baj, hogy tartósítószeres, hővel kezelt, vagy csapvízzel felöntött termékekről van szó, esetleg kerül bele ecet is, ami tönkreteszi (szerencsére azért már egyre több az eredeti hosszan érlelt termék a boltokban).

 

A baktériumok elsőként a cukrokat bontják le, ami szénhidráttartalma lesz a fermentumnak, az szinte csak rost. A termék szénhidráttartalma így szinte kizárólag csak rostokból áll. Cukorbetegek is fogyaszthatják. Egyedül a termék sótartalmára kell figyelni, hiszen az relatíve magas, ami a lében van persze.